praktikus nő http://praktikusno.blogger.hu hu Nekem nem segít a férjem! http://praktikusno.blogger.hu/2018/11/11/nekem-nem-segit-a-ferjem Sok asszony panaszkodik, hogy szinte semmit sem hajlandó csinálni otthon a férje, max. elvégzi a szükséges férfias munkákat. Nemrég olvastam egy statisztikát, a férfiaknak mindössze 14%-a segít be napi rendszerességgel az otthoni munkákba. Pedig tudjuk jól, a nők is dolgoznak, leginkább teljes munkaidőben, és mint sokszor hallani átlagban jóval alacsonyabb fizetésért, mint a férfiak. Utána irány a bevásárlás, az otthoni munka, a gyerekek ellátása. Ez bizony nem kis munka. Az én férjem nem segít az otthoni munkákban. Megcsinálja! Eleinte amikor  vásárolni ment, mondta megvesz szinte mindent, csak írjuk össze, egyedül hús vásárlást nem vállal. Azóta már szebbet vesz mint én, ebben nyilván közrejátszik az eladók szolidaritása is. És megcsinál bármit, amit éppen kell. Tudja, hogy édesanyám ápolása sok időt és fáradtságot igényel, amikor van rá lehetőség ő küld el kicsit pihenni, hogy győzzem erővel. Miután én főzök, nem rest mosogatni, hogy addig feltegyem fájó lábaimat vízszintbe. És egyáltalán nem érzi, hogy csorbulna emiatt férfiúi önbecsülése. Annál inkább nőtt az én szememben, és kívánom mások is kövessék bátran a példáját.

]]>
Sun, 11 Nov 2018 22:31:42 +0100 174836_49013
Még mindíg jó becsületesenek lenni! 3. http://praktikusno.blogger.hu/2018/10/31/meg-mindig-jo-becsuletesenek-lenni-3 A mai reggelünk is mozgalmasan telt. Hazafelé a boltból a párom egy kis tér egyik padján egy remek mobiltelefont talált. Jött haza és már mondta is: képzeld, most mit találtam! A telefon okos, Apple, én viszont nem vagyok okostelefonos, így kicsit tréningeznem kellett, hogy megpróbáljam kideríteni, kié is lehet. Hát nem sikerült, de a kezdőképernyőn 3 szép kisgyerek fotója látható. Némi próbálkozás után - folyton a Vibert kínálgatta - sikerült a névjegyzéket megtalálnom. Próbáltam családtagra utaló emberkét keresni, nem sikerült. Akkor talán valaki közelebbi, jobb ismerős, akinél valami erre utal. Felhívtam az elsőt, nem volt neki ismerős a szám. Utána még kettőt, nekik sem. Kezdtem tanácstalan lenni, ez valami szellem-telefon? Feladtam egy időre, kimentem reggelit készíteni. Mire visszajöttem a szobába 3 nem fogadott hívás egy orvostól! Ez bíztató, gyorsan visszahívtam. Nagyon hálásan megköszönte, éppen nála volt páciensként a telefon gazdája. Nem messze tőlünk. Megadtam a címünket, nemsokára meg is érkezett egy hölgy, érzéstelenítve, frissen műtve a Szájsebészetről. A gyerekek az unokái, és szinte remegett még az izgalomtól és az örömtől, hogy megvan a telefonja. Mondta délután jön vissza a dokihoz, és akkor nekünk meghálálja... összebeszélés nélkül egyből tiltakoztunk a párommal, hogy nemá'... Menjen haza és pihenje ki a műtétet. Hálálkodva elment. Mára egy piros pont és a jó érzés nekünk. Ezzel együtt rejtély maradt számomra, miért nem volt ismerős a telefonszám egyik felhívottnak sem ...

]]>
Wed, 31 Oct 2018 09:22:09 +0100 174836_49050
Ez olyan mint egy állat! http://praktikusno.blogger.hu/2018/10/16/ez-olyan-mint-egy-allat Hányszor használnak az emberek embertársaikat minősítve különböző állati jelzőt. A nem megfelelő módon viselkedők gyakran le vannak minősítve "állati szintre". És ez mekkora igazságtalanság az állatokra nézve! Az állatok természetes környezetükben élik mindennapi megszokott életüket. Nem bántanak senkit a többiek közül ok nélkül. Nem eszik magukat degeszre, hiszen a megfelelő kondi létkérdés számukra. Nem rombolják környezetüket, nem szennyezik a vizet, a levegőt. Nem teszik szándékosan tönkre élőhelyüket. A húsevő ragadozók is csak annyi zsákmányt ejtenek, amennyire valójában szükségük van. Néha látni, hogy kergetik a zsákmánynak való állatokat, de erről egyszer láttam egy filmet, hogy ezt is az ő érdekükben teszik, hogy megmozgassák a csapatot. Ezek után mit is gondolok az állatokról? Hogy példát vehetnénk róluk. Onnantól kezdve, hogy az ember kiemelkedett az állati sorból, csak egyre rosszabb lett. Ahogy telt az idő, "fejlődött" az ember, úgy kezdett egyre csúnyábban viselkedni. Egyre inkább igyekeztek néhányan a többiek fölé kerülni, és innentől kezdve nem volt és nincs megállás. Amikor a szépségversenyen előjöttek a lányok azzal, hogy a vágyuk a világbéke, az szépen és elvártan hangzott el, de teljes képtelenség. Már két ember között sem tud mindíg béke uralkodni, innentől kezdve még több ember még több békétlenséget gerjeszt. A normálistól eltérően viselkedni kezdő állatok is az embereknek köszönhetik ezt, akik elvették természetes életterüket, ezáltal csökkentve a mindennapi megélhetésüket. És amikor valakit kövér disznónak titulálnak, gondolj arra, hogy az ember hízlalta fel azt a malacot!

]]>
Tue, 16 Oct 2018 14:01:26 +0200 174836_49002
30 évvel ezelőtt szeptemberben http://praktikusno.blogger.hu/2018/09/23/30-evvel-ezelott-szeptemberben Szeptember 17-én kezdődtek az szöuli olimpiai játékok. Az első héten zajlottak az úszóversenyek, ahol berobbant Egérke, azaz Egerszegi Krisztina a világ - ekkor még pontosabban az olimpia - hírességei közé, 14 évesen megszerezte első aranyérmét. Fantasztikus volt úszásának közvetítése, akár Vitray Tamás, akár Török László részéről, érdemes visszakeresni őket, a mai napig is a hideg kirázza az embert. A közvetítés kommentjeit olvasni nem nagyon ajánlom, van közte néhány nagyon bunkó, pl. valaki azt kritizálta, hogy nem volt szőrtelenítve a hónalja... . Na de az ilyeneket hagyjuk, folytatom a történéseket. Szeptember 24.-én este hatkor egybekeltünk a párommal. Utána egy családias, kisebb létszámú vacsora, az is épp elég nagy kiadás volt akkor a szülőknek. Másnap indultunk nászútra, az acsai kastélyszállóba. Akkor még nem állt az egész világ nyitva az ember előtt, hogy utazhasson bárhova. Ez megtetszett nekünk, akkor még különlegesnek számított itthon ez is. Hát az is lett. Mikor megérkeztünk kiderült, rajtunk kívül mindössze 2 vadász lakott a szállóban. Az ellátás is meglehetősen érdekes volt, még friss krumpli sem volt a konyhán, fagyasztottat sütöttek. Ennek nemsokára lesz jelentősége. Vasárnap érkeztünk, másnap este már kiütött a vírus, láz, hasfájás és ennek kellemetlen következményei. Másnap irány a legközelebbi orvos, gyógyszerek, diéta. Na itt ütött vissza a fagyasztott krumpli, diéta címén azt főzték meg a konyhán! Annyi erőm maradt, hogy a parkban sétálgassunk, voltak lovak, de kikocsizni sem bírtunk, csak simogattuk őket. Mire kicsit jobban lettem, szerdára a férjemet ütötte ki. Így lapultunk a szobánkban, néztük a hatalmas Junoszty tévén az olimpiát. Még jó, hogy volt mit nézni. Legnagyobb kalandunk az volt, hogy egy denevér berepült a szobánkba. Végül úgy sikerült kitessékelni, hogy rádobtunk egy törölközőt, azzal megfogtuk, és kitettük az ablakon. Szerencsére mire letelt a hét, a párom is rendbe jött és haza bírt vezetni. A következő héten - már tűrhető állapotban - még egy nagyot dorbézoltunk, egy egész napos bécsi utunk volt! Autóbusszal, kényelmesen. Ez akkor még nagy szám volt! Közben véget ért az olimpia is, ahol 11 arany, 6 ezüst, 6 bronz érmet gyűjtöttek a sportolók. Soha unalmasabb szeptembert! :)

]]>
Sun, 23 Sep 2018 14:48:46 +0200 174836_48955
Nem vagyok irigy - csak fáj a szívem http://praktikusno.blogger.hu/2018/09/16/nem-vagyok-irigy-csak-faj-a-szivem Nem szeretném ismételni magam, csak megerősítem. Amikor látom kedves ismerőseimet a világ különböző tájait járva, sokszor megfájdul a szívem. Akárhogy is nézem, ezek az élmények számomra nagy valószínűséggel már nem adatnak meg. A miértek sorrendje tulajdonképpen lényegtelen. A messzi tájak csak repülővel közelíthetők meg, bár sokat javult a klausztrofóbiám, nem biztos, hogy egy hosszú repülőútnak neki mernék vágni. A nyugdíjas állapot sem túl utazóbarát, leginkább hazai rövidebb wellness kikapcsolódást fedeznek. Végül és sajnos nem utolsó sorban, ahogy az ember öregszik, a fizikai állapota is egyre kevésbé alkalmas megterhelő nagy utazásokra. Ennyi nyavajgás után azért csak megosztom, hogy az utazási bakancslistámon jelenleg milyen tételek vannak. Legutóbbi filmes élményeim alapján nagyon szeretném látni igaziból az Aurora Borealist - a sarki fényt. Látványban, élményben most messze magasan az első helyen szerepel. A továbbiakat már nem rangsorolom. Egy mondjuk Maldív szigeti nyaralás is a listán van, a kék ég, halványzöld tenger, fehér homok... a búvárkodásról nem baj, ha le kell mondanom :) Franciaország - Normandia is régi álom, még ha Calvadost már nem is ihatok. Ami még talán elérhető lenne, egy tiszta levegőjű alpesi kis faluban tölteni néhány napot, könnyű sétákkal, gyönyörködve a zöld mezőkben és a hegycsúcsokban. Azt hiszem itt abba is hagyom, már ennyivel is "megelégednék". Tudom, hogy nagyon nem vagyok egyedül ezekben az álmokban, de azt mondják, merj nagyot álmodni. Most megtettem.

]]>
Sun, 16 Sep 2018 19:12:25 +0200 174836_48929
Nem lakik itt! http://praktikusno.blogger.hu/2018/09/10/nem-lakik-itt Itt az ősz, és újból beindultak a telefonos zaklatások. Orvosi szűrésre, étrendkiegészítőkre, praktikus háztartási eszközök vásárlására próbálnak meggyőzni. Egy bizonyos szintig sajnálom a telefonáló fiatalokat, mert most éppen ebből próbának megélni. Amikor azonban újból megszólal a telefon és ezügyben keresnek, már elfogy a türelmem. A következő hívónak, aki név szerint kért, sajnálattal közöltem, hogy elköltöztem. Na jó persze harmadik személyben. Erre már le is csapta a fiatalember. Egy másik telefonáló hölgy még próbálkozott, hogy megszerezze az elérhetőségemet, de sajnálattal közöltem vele, hogy nem vagyok rá felhatalmazva... Bizonyára szenyaság tőlem, de már elegem van. Egyszer egy fiú édesanyámmal akart beszélni. Mikor kicsit ingerülten kértem, hogy húzza már ki a listájáról idős édesanyám a nevét, sértődötten közölte, hogy ha majd szépen kérem és nem ilyen stílusban,  akkor megteszi. Ekkor már lecsaptam a kagylót. Mivel fizetünk a telefonért, nem húzom ki ill. dugom vissza ha használni akarom, ezért így járok. Közben a lelkem mélyén megértem őket, egy rokonom is csinálta két hónapig, hálátlan és nem jó munka. A túloldalon sokszor rájuk csapták a telefont. Mesélte, hogy amikor már ettől nagyon kiakadt, újra hívta a számot, majd ő csapta le a telefont, mikor fölvették a túloldalon. Szóval aki jobb híján ilyen munkára adja a fejét sok jóra ne számítson, általában se. Én meg már elköltöztem!

]]>
Mon, 10 Sep 2018 14:54:14 +0200 174836_48904
Ma éjjel a felesége verte az ördögöt http://praktikusno.blogger.hu/2018/08/25/ma-ejjel-a-felesege-verte-az-ordogot Igazából elképzelésem sincs, milyen is lehet az ördög felesége. De hogy van, azt tudjuk. Mint ahogy azt is, hogy bizony néha eltángálja őt az ura. A ragyogó napsütésben mikor zuhogni kezd az eső, na akkor. Ilyenkor sokan megjegyezzük, veri az ördög a feleségét. Ma éjjel számomra egyértelművé vált, hogy bizony az asszony sem hagyja ezt megtorlatlanul. Csak diszkréten, éjszaka, hogy kevésbé sérüljön az ördög büszkesége mások előtt. Hallottam éjjel, hogy dörög-villámlik. Egyszercsak fölkeltem, kinéztem az ablakon. Továbbra is dörgött-villámlott, de nem esett egy csepp eső sem. Viszont ragyogott fent az égen a nemsokára már telihold. Jót nevettem magamban. Na most veri ördögné az urát. Dörög, villámokat szór mérgében az ördög, na de sírni csak nem fog. Az asszony meg sugárzóan mosolyog örömében, mint a Hold, hogy na most te is megkaptad a magadét!

]]>
Sat, 25 Aug 2018 10:35:07 +0200 174836_48863
3D a fogászatban is! http://praktikusno.blogger.hu/2018/08/16/3d-a-fogaszatban-is Sajnos újra meg kellett látogatnom kedvenc és rendkívül jól dolgozó fogorvosomat hídépítés céljából. Ekkor bemutatta legújabb társát, egy 3D-s nyomtatót. Az a dolga, hogy a fogsorról levett mintát 3D-ben fémből kinyomtatja. Eddig a mintavétel után egy gipszlenyomat készült, és arra építették fel a fogpótlást. Itt gyakran volt szükség  utólagos igazításra. A most készülő fémnyomat olyan hajszálpontos, hogy a rákészülő pótlás tökéletesen, azonnal illeszkedik a páciens szájába. Az ára sajnos nagyon borsos, de egy a korral haladó, tökéketes munkára törekvő orvos ezt fontos befektetésnek tartja. Inkább lemond egy új autó vásárlásáról, ami mint tudjuk, ahogy kigurul az eladótól már jelentősen veszít az értékéből, és inkább egy ilyen, munkáját nagyban segítő új technológiára költi azt a pénzt. Gratulálok, Doktor úr!

]]>
Thu, 16 Aug 2018 18:38:01 +0200 174836_48838
Mai friss valós rémhír egy budapesti kórházból http://praktikusno.blogger.hu/2018/08/13/mai-friss-valos-remhir-egy-budapesti-korhazbol A kórház nevét nem akarom kiírni, attól tartok nem csak náluk ilyen a helyzet. Egy osztályvezető főorvos nem vesz föl új beteget az osztályára, kizárólag csak akkor, ha a mentők viszik oda. Miért is? Mert nincsen nővér, aki ellássa a beteget! Nekik is csak jár nyári szabadság, és mivel eleve kevesen vannak  most teljesen ellehetetlenült az osztály betegellátása. Emberhiányuk miatt a főnővér saját munkája után HETI PLUSZ 36 ÓRÁT DOLGOZOTT! Ki fog már végre törődni az egészségügy munkájával, az embertelen kórházi körülményekkel??? Ki hajlandó végre meglátni a valós napi problémákat, itt is, más területeken is? Kit érdekel a saját és barátai zsebének megtömésén kívül más is? Mikor áll föl végre egy olyan csoport, amelyik nem a többiek lehúzásával foglalkozik, hanem egy erős szakmai  méltó ellenfélként áll elő 4 év múlva az EMBEREK érdekeit is szem előtt tartva! Ébresztő!

]]>
Mon, 13 Aug 2018 20:15:20 +0200 174836_48833
Én, a légy, meg a pók http://praktikusno.blogger.hu/2018/07/21/en-a-legy-meg-a-pok Ma délelőtt hallgattam a rádiókabarét. Éppen arról volt benne szó, hogy a légy a lehető legkisebb helyen is képes bejönni, de kimenni  még a tágas ablakon vagy ajtón sem. Nemsokára meg is tapasztalhattam. Valahonnan egy bazi nagy légy bejött a lakásba, szerencsére épp az előszobában kőrözött. Kinyitottam az ablakokat, semmi. Néha megpihent valamin. Fogtam egy törölközőt, hajkurásztam, vígan repdesett körbe. Na ekkor már próbáltam nagyobb esélyt adni neki, kitártam a bejárati ajtót is. Végül nem is vettem észre, mikor húzott ki, de már nem hallottam, nem láttam. Gyorsan becsuktam mindent, és egy darabig még füleltem, nem vert-e át, de szerencsére tényleg kirepült. Nem sokkal ezután nekiálltam a konyhát felmosni. Az egyik sarokból kivettem a kissámlit, hát alatta szépen berendezkedett a pók. Letörölgettem róla a hálóját, a pók meg szaladgált a kövön. Én azok közé tartozom, akik nem ölnek pókot, ha meg pici is nem teszem ki a szűrét. - A múltkor egy hatalmas példány ült a mosogatóban, na őt óvatosan levadásztuk a lányommal és kilakoltattuk a folyosóra. - Ezt a picit a seprűvel betoltam a láda alá, ne legyen baja, szerintem majd visszaköltözik a sámlira, és legközelebb kezdjük az egészet előlről :)

]]>
Sat, 21 Jul 2018 14:22:44 +0200 174836_48709