Az egészet a 2015. évi CCXI. törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről indította el.

Ennek köszönhetően a kémények ellenőrzésekor kaptunk egy figyelmeztetést a kéményseprőtől, hogy hiányzik a füstcsövekről a tisztító nyílás. Emiatt gyakorlatilag az összes csövet cseréltetni kell, és minden készüléknél kell egy tisztító nyílással ellátott elemnek lennie. Magánvéleményként ő is elismerte nem tudja minek, mert ők nem használják tisztításra, és gyakorlatilag mi sem. Ha tiszta csöveket szeretnénk nyáron szétkapjuk és kimossuk. Nos a figyelmfelhívást a nyomtatványon rögzítették és 30 napot kaptunk rá.  A kéményseprő felmérte a csöveket és végzett egy durva kalkulációt, hogy kb. 250 e Ft lesz az egész. Ettől sokkot kaptam, mert éppen nem volt a mellényzsebembem, és annyira lefagytam, hogy el sem kezdtem utána járni. Hiba volt! 3 hónap múlva a Katasztrófavédelem küldött egy hivatalos felszólítást a munka elvégzésére, bírság kiszabás terhe mellett. Ekkor kaptam a második sokkot. Muszáj megoldani, bármilyen drága. Keresgélni kezdtem a neten, találtam egy szimpatikus kivitelezőt. Fölvettem vele a kapcsolatot. Kérte küldjek át fotókat az összes készülékről, csövekről, és küld kalkulációt. Átküldtem, meg is érkezett a válasz: a csere költsége 105 e Ft. Hát ez jóval kevesebb, mint amivel ijesztgettek! El is készült a csere, a bépített tisztító nyílásokkal együtt. No de a Katasztrófavédelemnek igazolás kell a FŐKÉTÜSZ-től, hogy minden rendben van. Ehhez kijönnek ellenőrizni, és fizethetek nekik újabb  15 e Ft-ot. De nem fogadták be a kivitelező papírjait, kérnek mindkét kéményre hő- és áramlástechnikai mérést! Ez újabb kiadás! A napokban elkészül, csak remélni tudom, hogy utána már sínen lesz minden. Fő az optimizmus!
Az egész ügy konzekvenciái: a csövek cseréje nem volt haszontalan. A régiek csak "összeeresztett" csövek voltak, bizony több helyen szétnyílt a csatlakozásoknál. Az újak hegesztettek, ezáltal biztonságosak. Ezzel együtt a tisztító nyílásoknak továbbra sem látom értelmét... Továbbá: ha valaki meg akarja úszni ezt a kálváriát, a felszólítás előtt végeztesse el a munkát, így jár a lekolcsóbban is. Sok kerületben még nem nem történt eddig meg a hivatalos felszólítás. Ha már megkapta, végeztesse el, hogy elkerülje azt, hogy a Katasztrófavédelem felé továbbítsák az ügyet, mert így már sokba fog kerülni a hivatali díjak miatt.
Röviden ennyi, azt remélem nem hagytam ki semmi lényegest. Adjátok tovább az infót, aki teheti előzze meg saját kálváriáját.