Miért is jó fotózni?

0
Posztolta: Sora77

2015 augusztus 28 16:34

Címkék:

12 évvel ezelőtt vettem az első digitális gépem. Nagyon szerettem és nagyon élveztem, hogy könnyen magamnál hordhatom. Olyan szerencsés voltam, hogy bekerültem egy netes fotós közösségbe ahol sok hasznos tanácsot kaptam és sokat tanulhattam. Ettől persze még amatőr maradtam, fogalmam sincs, hogyan kell kézzel beállítani egy gépet, tehát ténylegesen fotózási technikát nem tanultam. De látásmódot, képszerkesztést igen. Még egy igazi hivatásos fotóművész is adott tanácsokat. Így azért sikerül néha egész ütős képet is csinálni. És még miért volt érdemes? Azóta teljesen megváltozott a vizuális látásmódom. Nem csak nézek egy filmet, de észreveszem benne az operatőri bravúrokat, érdekes kép- és fényhatásokat, így a film nem csak a tartalomról de a formáról is szól. Most újabb fotós csoportokhoz csatlakoztam, látom sokat változott a fotózás ill. a képek megítélése, fejlődik mint bármelyik másik művészeti ág. Végülis egyfajta hobbinak is tekinthető, hiszen én nem fogok művészi magasságokba eljutni. De ha egy képben ki tudom fejezni a saját látásmódomat és az jó minőségben is sikerül akkor az nekem már sikerélmény.

Jó fényeket!

A szép láb ellensége a lift

2
Posztolta: Sora77

2015 augusztus 25 18:02

Címkék:

A szép láb ellensége a lift - tartja a népi bölcsesség. Nos ellenségünk már a múlt heti áramszünet alatt is megadta magát, most pedig felújításra és megszépítésre kerül. Így lesz módunk a lábunk szépítésére. Azt az apró tény elfelejtik megemlíteni, hogy a fájós térdek lefelé menet rendesen megszenvedik a lépcsőzést. Fölfelé már sokkal vidámabb, irány gyalog a negyedik emelet. Elsőre nem esik túl jól, néhány kör után már egészen jól kapok levegőt. Ez tényleg jó dolog! Csak valahogy le lehetne csúszni .... Na talán edzéssel ez is jobb lesz. Vagy rosszabb... de öt nap múlva újra lehet kímélni a térdeket, elkészül a szépség. Gyerekkoromban nem is volt más, csak fölfelé  közlekedő lift, bár akkor még inkább fölfutottunk gyalog, nem okozott gondot. Sajnos azóta sok év eltelt. Na de föl a fejjel és lábbal, hétvégén már bátran lehet bevásárolni, nem kell gyalog fölcipelni. Csomagok nélkül meg tényleg lehet, hogy többet kellene használni a lépcsőt - fölfelé.

39 órás áramszünet

0
Posztolta: Sora77

2015 augusztus 24 17:18

Címkék:

 

Hétfő este a nagy eső után lehuppantam a fotelba a vacsorámmal. Előtte vagy egy órán keresztül az ablakréseken befolyó vizet szedtük össze, rongyokat, törölközőket gyömöszöltünk az ablakokba, hogy felfogják a vizet. Ritkán fordul elő ekkora eső, de az rendesen megdolgoztat minket. Végre megmelegíthettük a vacsoránkat, én bekapcsoltam a tv-t, hogy evés közben nézzem kedvenc sorozatomat. Este fél 8 volt. Éppen elkezdődött a főcím, majd egyszer csak teljes sötétség. Nemcsak nálunk, az egész házban és a környéken is. Ez biztosan nem lesz rövid, jegyeztük meg némi tapasztalattal. Örültünk, hogy még éppen megmelegítettük a vacsorát a mikróban. Mivel kezdett sötétedni előkerült a sómécses és a gyertyák. Rádiót hallgattunk - az van több is, elemes, majd hangulatos gyertyafényes fürdés után időben aludni tértünk. Reggel még semmi nyoma, hogy bármi változott volna a környéken. Fogadásokat kötöttünk a párommal, mikor lesz áram. Én fél 11-re tippeltem, ő korábbra. Hát egyikünk sem nyert. Délben már bemondták a hírekben, hogy még sok helyen nem állt helyre az áramszolgáltatás. Ekkorra már kirámoltam a hűtőszekrényből és egy gyors ajtónyitással a romlandó kajákat betettük a mélyhűtőbe, ahol még jegesek volta a bordák. A hűtőt délután szépen kimostam, úgysem ártott már neki. Este ismét előkerültek a gyertyák, megkaptam a fejlámpát, azzal remekül tudtam olvasni. Reggel a hírekben az áramszolgáltató közölte, hogy még 9000 helyen nincs áram és nem is tudják megmondani mikor lesz. Ekkor már kezdtem pesszimista lenni. Nem véletlen, a mélyhűtő is már olvadozott. Gyorsan kivettem belőle először a sok sütnivaló kolbászt és betettem a sütőbe, szerencsére az gázzal működik. Kétszerre ki is sültek némi hurkával együtt, remek illat terjedt kint a folyosón is. Férjem boldogan bereggelizett belőle. Aznap délelőtt engedték ki anyut a kórházból, sajnos föl kellett gyalogolni négy emeletet, de szép lassan szerencsére jól felértünk. És mire feljutottunk lőn világosság! Na gyorsan bekapcsoltam a hűtőt és átpakoltam bele a mélyhűtőből, így azt is kimoshattam... Szerencsére nem sok mindent kellett kidobni, mivel utána olvastam, hogy a gyümölcsöket vissza lehet fagyasztani ha még jó hideg. Hús nem volt túl sok, valahogy szombaton mintha megéreztem volna, hogy ne nagyon vegyünk. Így mindet megfőztem-sütöttem, nem ment kárba semmi. Szerencse volt most, hogy itthon vagyok. Másnap este nyilatkozott az Elektromos Művek, hogy a 24 óránál hosszabb ideig áram nélkül maradtaknak kötbért fizet. Na erre kíváncsi vagyok!!!

Az igazi társ

0
Posztolta: Sora77

2015 augusztus 22 21:38

Címkék:

A házasság, úgy gondolom, nem egyszerű dolog. Vannak benne átlagos hétköznapok, szép és boldog időszakok, de van olyan is, hogy kétségek támadnak az emberben. Akik azt mondják állandó kiegyensúlyozott, boldog életet élnek, vagy nagyon szerencsések, vagy füllentenek. De mindig van olyan időszak, ami megerősít abban, hogy igen, jól választottam. Nehéz időszak áll mögöttem. Megkaptam életem első felmondását, ami bár előre látható volt a cégben történt változások miatt, mégsem volt könnyű feldolgozni. Az időzítés miatt nyári szabadságról szó sem lehetett. A férjem megkezdte nyári hosszú szabadságát, közös pihenést nem tervezhettünk. És rövidesen kiderült, ez a kisebb bajunk. Édesanyám hetek óta nem érezte jól magát, végül kórházba került. Újra kellett kezdeni a gyógyszereinek beállítását. Az első napokban nagyon hullámzó volt az állapota, sokat aggódtam miatta. Ilyenkor derül ki, hogy az igazi társ áll melletted. Nem volt rest bevásárolni,  elmosogatni, meglátogatni napközben anyukámat a kórházban, ásványvizet vinni neki, elbeszélgetni vele. Mindezt azért, hogy a rajtad levő lelki nyomás,  a családod ellátása, anyukád látogatása mellett kevesebb teher rakódjon rád. Közben a nyári forróság is csökkenti az ember erejét. És a társad melletted áll, amit tud megtesz, amire megkéred megcsinálja. Köszönöm, hogy Te vagy mellettem.

Most akkor sózzunk vagy ne sózzunk?

3
Posztolta: Sora77

2015 augusztus 9 12:03

Címkék:

Jön az ősz, és a gyerekek közétkeztetőit csökkentett só mennyiség használatára kötelezik, az asztalokra pedig nem lehet sószórót tenni. Mennyire megalapozott ez a döntés, hogy így védjék meg őket a magas vérnyomástól, annak káros következményeitől? Attól tartok megint félrevezetik az embereket. Nem a sóval, hanem annak valódi összetételével van a gond. A tiszta természetesen bányászott só önmagában kis mennyiségben is elég, a szervezetnek is szüksége van rá. Még az orvosok is mondják, hogy nagyobb folyadékveszteség esetén kis sót tegyünk az italunkba. Csak az nem mindegy, mi van abban a sóban, amit használunk. Gyakran látni és vesszük boldogan a jódozott sót, van amelyik fluort is tartalmaz. Teljesen rossz választás ezeket megvenni. Ettől is nagyobb kárt okoz a kálium-kloriddal bőven hígított só. Elsőre az tűnik föl az embernek, hogy nem elég sós. Na ennek már gyanúsnk kell lennie. Az igazi só az elég sós... A sónak 97%-ban nátrum-kloridot kell tartalamazni, hiszen a só NaCl. Nem azzal van a baj, hogy sózunk, hanem azzal, mivel is??? Nem a tiszta só, hanem a hozzáadott kálium-klorid a méreg.

Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcsere zavarok vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek. Az anyagcsere zavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, pl többek között a rákét is.  Úgy gondolom, hogy minden olyan betegség ami nem vírusos vagy bakteriális eredetű, azoknak a kifejlődésében az anyagcsere zavarok jelentős szerepet játszanak. Ezt sok év alatt saját magamon is megtapasztalhattam, esetemben a finom fehér búzaliszt és a cukor okozott fizikai károsodást. De ez külön történet.

Azt gondolom ne féljünk a sótól, de keressük az eredeti, tiszta, jó minőséget. Nézzük meg mi van a dobozon, zacskón. Nem kell drága felkapott himalája sót venni, vagy tengeri sónak címkézettet. Ha belegondolunk minden só eredete a tenger, a bányákban is a tengerből lerakódott sót kapjuk. Csak arra figyeljünk, hogy nátrium-kloridot vegyünk!

Powered by Blogger.hu