Megfelelés vagy saját egyéniség?

3
Posztolta: Sora77

2015 július 26 13:31

Címkék:

Az utóbbi napok során ez a kérdés többször felmerült bennem. Régebben egy jó ideig nagyon szerettem fotózni, jó kis gépem volt, mai szemmel már gyenge, 2 megapixeles. De nagyon sok olyan képet csináltam vele, amelyet a mai napig is nagyon szeretek, mert az én látásmódomat, elképzelésemet tükrözi. Mikor a gépem javithatatlan lett,  a következővel, - bármennyivel is már korszerűbb volt, - nem tudtam összenőni. Utána már fel is hagytam a rendszeres fotózással, csak nyaralás, családi események során fényképeztem. Tavaly karácsonyra megleptem magam újból egy olyan kisgéppel, amiről úgy gondoltam ismét jó barátok lehetünk. Nem is tévedtem. Így újból feltámadt a fotózási kedvem. Sose tanultam, fogalmam sincs a kézi beállításokról, csak a gépem tudására hagyatkozom. Ezzel a géppel már így is nagyon jó minőségű képeket lehet csinálni. Régen tagja voltam egy internetes fotóközösségnek, ott nagyon sokat tanultam a profiktól, mint pl. az aranymetszés miben létét. Az ő hatásukra sokat fejlődött a technikám. Erre emlékezve fölregisztráltam egy hazai amatőr fotós oldalra. És itt sikerült először megtapasztalnom a "közízlés" erősségét. Ha valami föltett egy szép de semmi különös tájképet már ugrottak rá lájkolni a tagok. A fotóikkal maguknak már nevett szerzett emberek képeire úgyszintén. Egy egyéni látásmódú de nem népszerű témájú képpel alig lehet néhány lájkot vagy hozzászólást elérni. Egy kedves tagtárs ajánlására egy nemzetközi oldalra is regisztráltam,  ő egy fotóm alapján javasolta. Itt a nemzetközi mérce más mint a hazai, de itt is vannak kedvenc sablonok. Elkezdtem gondolkodni az ő fejükkel és hasonló képekek készítésének lehetőségét keresni. Hiába tagadnám, jól esik az embernek, ha több kedvelést kap egy képére.  Azután néhány fotó elgondolkodtatott. Én tényleg ilyet akarok csinálni? Mert ez jön be a többségnek? És rá kellett jönnöm végre, hogy NEM. Felteszem azokat a képeket, amik "én vagyok", és ha valaki tud vele azonosulni és lájkolja annak örülök. De már nem az a fontos, hogy minél többen, hanem az, hogy magamat adjam. Van kép amit szóra sem méltatnak, ilyenkor megnézem és elgondolkodom rajta, jó volt-e az az irány, mert bennem is lehet hiba. De attól még az is én vagyok, saját magam, és nem szeretnék beleolvadni a tömegbe. Végül egy régi kedvenc kép - ami még a többieknek is tetszett :)

 

Mai Barátok közt: na ez a blődség már sok nekem!

2
Posztolta: Sora77

2015 július 21 21:40

Címkék:

A háborgásom lényege: Berényi Miki és a mindenórás, első gyermekét váró Kertész Móni bennragadnak a liftben. Természetesen elfolyik a magzatvíz és beindulnak a szülési fájások. Miki jelez a liftszerelőknek, hívja a mentőket, hogy siessenek. Már a fél ház ott drukkol nekik a liftajtó előtt és adják a tanácsokat, hogyan lélegezzen Móni, mit csináljon Miki. Közben bíztatják őket mindjárt jönnek a szerelők és kinyitják a liftet. Mónika fájásai erősödnek, beindul a szülés. Miki az instruálások szerint segít, hamarosan világra jön a gyerek. Nézi a kismama boldogan és láss csodát, kinyílik a liftajtó is és a fél ház ott örül. Nekem meg a bicska nyílt ki a zsebemben. Szerelőnek semmi nyoma, az ajtó "csak úgy" látszólag magától nyílik. Mentőknek híre-hamva sincsen. Ez akkor egy világcsúcs első szülés volt, mert Budapesten hogy ne érjen ki hamar a mentő egy szülő asszonyhoz, vagy a liftszerelők ne mennének ki ilyen esetben lóhalálában na azt kevésbé hiszem, mint azt, hogy Móni max. negyed óra alatt megszült. Már eddig is voltak gondjaim a meglehetősen belterjes sorozat miatt, de a mai rész végképp kiverte nálam a biztosítékot.

További jó tv-zést!

Leveskocka? Kössz nem!

0
Posztolta: Sora77

2015 július 18 20:27

Címkék:

Főzéskor sokan és sokszor kapnak elő leveskockát és dobják bele az ételbe, hogy ízletesebb legyen. Én erről már régen leszoktam. Ha jobban megnézzük mi is van benne, nem túl sok vonzó összetevőt találunk, mondjuk a 6% zöldséget és némi zöldfűszert. Ettől sokat többet használunk saját magunk. Van viszont benne ízfokozó - mint nagyon sok felvágottban is - ami igazából annyit tesz, hogy átveri az ízlelést, fokozza az étel élvezeti értékét. Viták folynak ennek rákkeltő hatásáról, pro- és kontra érvekkel. Egy biztos: ami valódi az sokkal jobb, mint ami mű. Van benne még élesztő kivonat, keményítő - ezek meg mit keresnek egy ételben? És ott van még a maltrodextrin, melyet keményítőből vonnak ki, krémfehér nedvszívó por, közepesen édes, olyan gyorsan szívódik föl mint a glükóz. Ezt a chipsekben is megtaláljuk. Kössz, ezt sem kérem. Régen nem használtak ízesítőket mégis nagyon finomakat ettünk. Ha mégis szeretnénk valamivel ízesíteni az ételünket, készíthetünk otthon friss zöldségekből, - hasonlóan a sóval eltett pritamin paprikához, - zöldségkeveréket. Összeaprítunk zöldségeket és sóval összeverjük. Azért arra figyeljünk, hogy jó minőségű igazi sót használjunk. Sok receptet találtok a neten. "Divatba" hozták a főzőműsorok az alaplé használatát is, amit előre elkészíthetünk, lefagyaszthatunk.

Egy recept hozzá:

Zöldséges alaplé

Hozzávalók 3 literhez:

10 dkg sárgarépa 
10 dkg fehérrépa 
1 darab zellergumó
5 fej gomba 
2 fej vöröshagyma 
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, pár szem bors
olaj

A megtisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert felkockázzuk, és nagyon kevés olajon kissé lepirítjuk. Felöntjük 4 liter vízzel, főzni kezdjük, majd hozzáadjuk a megmosott gombát és a fokhagymát. A vöröshagymát félbevágjuk, a vágott felét kevés olajon aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, és az alapléhez adjuk. Ezután tesszük bele a csokorba fogott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd leszűrjük, és hűtőbe tesszük. Az összetevők arányát ízlés szerint természetesen nyugodtan módosíthatjuk.

Mindenki természetesen maga dönti el, mit használ, ez a saját véleményem és választásom.

A buszon sült vacsora

0
Posztolta: Sora77

2015 július 16 18:50

Címkék:

Hazafelé lehuppantam a buszon, volt bőven hely. A nyitott ablakokon dőlt be a meleg, légkondi nincsen. A szemembe sütött a nap, hunyorogtam, szenvedtem a hőségtől. Az otthon a hűtőben váró, anyukám főzte hideg almaleves gondolata buzdított kitartásra. Amikor egy kanyar után látni kezdtem, feltűnt egy nő, aki középen állt az ablak mellett. Kezében egy átlátszó nylon zacskó, abban pedig egy darab nyers máj himbálódzott. Nem bírtam levenni róla a szemem, pedig a gyomrom már nem is ácsingózott az almalevesre a látványt miatt. Nem bírtam másra gondolni mint arra, hogy mire ez a kis csomag máj hazaér már szinte konyhakész lesz ebben a hőségben... Mostanra sikerült túljutnom végre a látványon és már jóízűen tudom kanalazni a finom hideg gyümölcslevest. Remélem Ti is valami könnyű vacsorát esztek ebben az időben.

Te hogyan tárolod a sajtot?

0
Posztolta: Sora77

2015 július 13 20:14

Címkék:

Egy kis étvágygerjesztő kép...

A szokásos sajtos ételekhez - tészta, pizza, bundáskenyér reszelt sajttal - trappista sajtot veszek, én legjobban a Tolle-t szeretem, egyik legjobb hazai minőség. Nem is olcsó. De vettem mást is, olcsóbban, némelyik olyan volt, mint a gumi. Így megmaradtam ennél. Ha azonban mégsem használtam el egy hét után fehéres penész réteg vonja be - ez a gomba ilyenkor már átjárja az egész sajtot még ha nem is látszik, úgyhogy kuka. Próbáltam tenni alufóliába, folpackba, drága tupperware tárolóba, a vége ugyanez lett. A fagyasztással sem mertem próbálkozni, pedig néha jó lenne ha elő lehetne szedni, mert éppen pl. vasárnap van és szükség lenne rá. Azután kaptam egy tippet, kipróbáltam és eddig beválik. A sajtot zsírpapírba csomagolom - ebben szellőzni tud - és így teszem nylon zacskóba, hogy ne vizesedjen át a papír a hűtőtől. Több nap után is fogyasztható. Kipróbáltam a mélyhűtést is, ugyan így becsomagolva fagyasztottam le. Amikor kivettem semmi baja nem volt, finom, nem penészedik. Úgyhogy ma be is ugrottam hazafelé a Pennybe egy egész, akciós Tolle sajtért, már a mélyhűtőben várja, hogy majd megegyük. Ha van más, jobb ötletetek megköszönöm, ha megosszátok velem. Jó sajtot!

Miért kell a teljes havi számlát majd kifizetnem az UPC-nek????

0
Posztolta: Sora77

2015 július 10 05:37

Címkék:

Napok óta problémás a szolgáltatásuk. Akadozik a net, telefonvonal úgyszintén, hol van, hol nincs. Ma amikor megpróbáltam felhívni őket, a műszaki hibát a viharos időjárásra fogták. Amikor a hibabejelentés menüpontot választottam megint elismételték, majd közölték túlterhelt az ügyfélszolgálat. Szerintem eszük ágában sincs bárkit is odakapcsolni. Egyébként valószínűleg remek időjósok lennének, mert már napokkal a hidegfront betörése előtt gond volt az internettel és a telefonnal. Talán másodállásban időjósnak kellene menniük? Az ottani bevételükből pedig, a kimaradó szolgáltatások miatt, beállíthatnának árkedvezményt a számlába. Mert mire föl fizessem ki, amit nem kapok meg? Késő délután óta nincsen vonal. Nappal többnyire dolgozik az ember, ilyenkor netezne, de mivel is? Még jó, hogy legalább a TV adás működik, így legalább csak a család egyik fele morog. Én meg legközelebb akkor, amikor megérkezik a teljes havi díjról a számla. Protestálok! Aki neten végezi a munkáját és emiatt kár éri kin kérheti számon? Akinek sürgősen telefonálnia kellene és nincsen mobilja – mert ilyen is van! – hová menjen? A szomszédba esetleg? Még egyszer protestálok! DE KINÉL IS ???

A túlsúly előnye is megvan!

0
Posztolta: Sora77

2015 július 9 09:51

Címkék:

Ma délután elindultam hazafelé. Amíg az irodaház védelmében mentem éreztem, hogy jól föltámadt a szél és rengeteg port hordott a szemembe. Amikor kiléptem az épület védelméből jött egy olyan széllökés, hogy alig tudtam talpon maradni, egészen megijedtem. Na ha most a számomra ideális testsúllyal bírnék lehet simán földöntött volna, így se hiányzott sok hozzá. Nyomultam teljes testbedobással a buszmegálló felé, persze még láttam elmenni a nekem való buszt. Utána a megálló csekély védelmében álltuk a további poros széllökéseket. Majd jött két hatalmas villámlás és elkezdett szakadni az eső. Ezután szerencsére megjött a busz is, alig szálltunk föl ömlött az eső és kopogott a jég a busz tetején és oldalán. A kisgyerekek élvezték, én már kevésbé. Alig lépésben de még bejutottunk a végállomásra, kicsit később beállt a teljes káosz, minden bedugult. Így végül szerencsésen felszálltam a metróra, akkor picit elcsendesedett az eső. Éppen még hazaértem, utána ismét leszakadt az ég. Na a fehér nadrágomnak annyi, de én még szerencsésnek mondhatom magamat. Etelka később tudott hazaindulni, nagy nehezen kijutott a pályaudvarra, ahol alig 3 órát kellett várnia, mire végre elindult egy vonat hazafelé irányba. Jólesik az ablakon beáramló hűvös levegő, de be kell csukni, mert megint kezd esni az eső. Jó éjt mindenkinek a mozgalmas és kemény  vihar csendesültével!

 

A sertés és libazsír dicsérete

0
Posztolta: Sora77

2015 július 5 06:41

Címkék:

Gyermekkoromban szüleim megvettek egy nagy adag zsírszalonnát, édesapám fölvágta kockákra és kisütötte zsírjára.  Amikor már majdnem kisült egy kispohár tejet öntött bele, ettől szép piros lett a tepertő. Általában egy bödönnyi adag készült el egyszerre. Finom volt a friss tepertő és isteni illata volt a zsírnak is, igaz elég sokáig kellet utána szellőztetni a lakást... Ezt használtuk főzéshez, sütéshez, finom zsíros kenyérnek. Később egyre jobban hirdették, mennyire egészségtelen, használjunk étolajat. Szép lassan át is álltunk rá, egyre kevesebbet használtunk zsírt. Igaz sütéskor ennek a szagától is úszott a lakás. Azután megjelentek különböző cikkek, tanulmányok, hogy bizony az étolaj nem egészséges, mert a meleg sajtoláshoz kőolaj származékot használnak ami részben benne is marad az olajban. És ez gyulladást okoz az erekben, aminek hatására megnő a koleszterin szint, hogy az érfal sérüléseit korrigálja. Ez pedig érszűkülethez vezet. Itt jött elő a tyúk-tojás kérdés, mi volt előbb. Az orvosok a magas koleszterin szintet okolják az érszűkületért, pedig az már csak a második lépés az erek gyulladása után. Írják föl lelkesen a koleszterin szint csökkentő gyógyszereket, amik viszont teljesen rossz hatással vannak a májra és nem is igazán érnek sokat. Viszont a gyógyszergyárak csak jól járnak vele, hiszen minden új betegség új és egyre korszerűbb gyógyszert kíván. Ebből lehet remekül profitálni, nem véletlen jók a gyógyszergyári részvények. Egyre kevésbé fontos maga az ember, minden a pénz körül kezd forogni. De vissza az étolajhoz, ha már ez sem jó, használjunk pálmazsírt, kókuszzsírt, ez ma trendi. De ezek tényleg rendben vannak? Vagy itt is a pénz dominál? Aki eladja aszerint ezek most a legjobbak. De nézzük meg a pálmaolajat először. Idézet:

"Bár világszerte egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire, a pálmaolaj-fogyasztás mértéke egyre nő. Pedig a szakértő szerint egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek beállítják, egyetlen előnye, hogy olcsó a kitermelése. Sajnos az igazi árat a környezetünk, és legfőképpen az orángutánok fizetik meg. Ha még ép a szíve, ne tegye tönkre, se a pálmaolaj telített zsírsavaival, se azzal, hogy hozzájárul ártatlan állatok mészárlásához..

A pálmaolaj tulajdonképpen az olajpálma termésének gyümölcshúsából kipréselt zsiradék, és bár ez a növény Afrikától Ázsián át Észak- és Dél-Amerikáig szinte minden melegebb területen megél, a világ pálmaolaj-kitermelésének 85 százaléka Indonéziából és Malajziából származik .Az olajpálma-ültetvények fokozatosan kiszorítják az esőerdőket a két délkelet-ázsiai országból, aminek hosszú távú hatásai is katasztrofálisak, jelenleg azonban a legnagyobb vesztesek az őslakók, vagyis az orangutánok. Ezek a főemlősök szinte elképzelhetetlen mértékben pusztulnak a pálmaolaj kitermelés miatt, egyrészt megszűnnek élőhelyeik, másrészt az erdőirtások során mészárolják le a felbukkanó állatokat. A Greenfo korábbi becslései szerint naponta 6-12 orángután pusztul el kizárólag a pálmaolaj miatt, és az a szám valószínűleg még növekedett az elmúlt hónapokban. (Érdemes belegondolni abba is, hogy az orángután és az ember genetikai állománya 97 százalékban megegyezik, és a legújabb kutatások szerint ők a legközelebbi rokonaink.)

Ezek után vegyünk-e nyugodtan pálmaolajat? Hát én nem.

A kókuszzsír sem kap egyértelműen zöld lámpát, itt egy konkrét orvosi véleményt idézek: A kókuszzsírnak nagy a telített zsírsav tartalma (90%), jó közepes szénláncú (MCT) zsírsavforrás, ami azt jelenti, hogy könnyen emészthető és jól szívódik fel. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya azonban alacsony. A zsírbevitel akkor optimális, ha 1/3-a telítetlen, 1/3-a egyszeresen és 1/3-a többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, ezért nem ajánlott kizárólag a kókuszzsír használata. Emellett magas koleszterinszinttel rendelkezők esetén nem javasolt a fogyasztása, mert a "rossz" koleszterin (LDL) értéket emeli, és a jó koleszterin (HDL) értékét pedig csökkenti. Használjon inkább olívaolajat, lenmagolajat.

Akkor ez rendben van, alternatív zsírként használható, a palacsinta pl. nagyon finom ezzel sütve.

A legtöbb szavazatot továbbra is az olívaolaj kapta, a hidegen sajtolt változat, amit persze nem hevíthetünk. Itt is sokféle minőség kapható, a legjobb a szűretlen extra szűz olaj. Ha bővebben szeretnél olvasni az olíva olajról - érdemes! - ajánlom ezt a linket.

Szóval zsiradék témában egyre nagyobb a káosz bennem, most már gyakrabban veszek illatos házi sertészsírt a piacon, vagy libahájat amit otthon kisütünk, és egyre többször ezekkel főzzünk. Legalább tudjuk, mi van benne.

Powered by Blogger.hu