Reggeli kávé

0
Posztolta: Sora77

2015 május 31 17:59

Címkék:

Szombat reggel mikor kinéztem az ablakon ezt láttam, a szemben levő ház tetjén ücsörgött és kávézott egy lány. Szép és kellemes idő volt, megértem, hogy szívesebben iszogatta itt a belvárosban is a kávéját a szabad levegőn. Én már jól éreztem magam, megvolt a szombat reggeli kényeztetés, kávézás az ágyban, a férjem főzte és szervírozta. Vannak ismerőseim, családtagjaim akiknek a reggel csak az első fekete után tud beindulni. Én ennyire nem vagyok függő de nekem is jól esik reggeli után egy csészével - vagy éppen műanyag pohárban a munkahelyemen az automatából, egyedül a szombat reggelek számítanak kivételnek ezzel a kedveskedéssel. Holnap újra hétfő, kezdődik a hét, jó reggeli kávézást mindenkinek!

A régi nyomda illata

8
Posztolta: Sora77

2015 május 28 18:41

Címkék:

 

Édesapám nyomdász volt korai haláláig. Amikor reggel elment dolgozni mindig adott puszit, éreztem frissen borotvált arcának illatát. Délután amikor hazajött magával hozta a nyomdafesték szagát, ez nekem az "apu-szagot" jelentette és jelenti még a mai napig is nagyon sok évvel a halála után. Ha kinyitok egy friss nyomtatású újságot vagy könyvet ő jut eszembe. A régi nyomdákban magasnyomó gépek voltak, kézzel szedték ki az ólombetűket a nyomtatáshoz a formába, amit a gépmesterek tettek föl a gépre. Ez volt sokáig apukám munkája is amíg ki nem emelték vezetővé. A formát a gumihengerek festékezték be majd a másik hengersor vitte rá a papírt. A régi nagygépeken a berakónők egyesével kézzel adták a gépnek a nagy papírlapokat, ezek általában a plakátok voltak. Többszínű plakát esetén minden szín külön menetben került a papírra, először az alapszín, a legvégén a szöveg. Mivel minden nyáron itt dolgoztam az iskolaszünetben ezt én is kipróbálhattam. Nekem minden nagy élmény volt a gépteremben, imádtam a festékek illatát, a gépek zaját. A színes festékeket a gépmesterek keverték ki, ebben apukám nagyon jó volt, sokszor hozzá fordultak a többiek ha nem sikerült a megfelelő árnyalatot kikeverniük. A nagygépek mellett voltak  kisebb automaták is, itt csak fel kellett tenni a papírhalmot és a gép vette le. Ezeket a gépeket is persze felügyelni kellett, nem került-e piszok a nyomtatásra - ez akkor lehetett ha pl. az egyik a szavakat elválasztó kis lap kiemelkedett és szintén festékes lett. Ezekből a gépekből egy lány többet is felügyelt, figyelnie kellett azt is, nem ragadt-e egy papírlap a hengerre mert akkor le kellett állítani a gépet és megtisztítani a hengert. Így nem hangzik túl izgalmasnak de én nagyon szerettem. Ha akkor már lett volna lányoknak való nyomdaipari munka biztosan abban az irányban tanultam volna. Sajnos ezek a gépek a rendszerváltás után majdnem teljesen eltűntek, MÉH telepre kerültek, alig üzemel már belőlük. Néhányat múzeumok mentettek meg. Apukám nyomdája egy VII. kerületi nagyon elhanyagolt lakóház földszintjén működött, már jó régen bezárt. Pár évvel ezelőtt arra jártam és be tudtam menni a ház udvarába. Az épület még mindig aládúcolt volt, a régi nyomda helye üres - egy időben valamire kibérelték de már azok is elköltöztek. De bent a falakon még ott voltak a nyomdafesték mardékok, talán még az is, ami apukám kezétől került a falra, felfröccsent keveréskor. Végül itt egy régi céges kártyanaptárjuk fotója.

 

Nyomtatott könyvek dicsérete

1
Posztolta: Sora77

2015 május 26 17:55

Címkék:

Egy igazi könyvet kézbe venni nem csak az olvasás ígérete.  A borító szépsége, tapintása, a nyomda illata mind hozzátesznek az élményhez. Amikor kezedbe veszed először magának a tárgynak örülsz, szemrevételezed mielőtt olvasni kezdenél. Utána  ha beleveted magad az olvasásba megszűnik körülötted a világ és belépsz a könyv saját világába. Nyűgös leszel ha kibillentenek belőle, hozzád szólnak, kérdeznek, megzavarják az élményedet. Olvasáshoz kényelmesen kell elhelyezkedni, hogy órákon keresztül nyugodtan tudj ülni vagy éppen hasalni. Jó látni, amikor a saját gyereked olyan önfeledten merül el a könyveiben mint te tetted fiatal korodban amikor még a szülői kényeztetés megengedte. Akkor a se nem látok se nem hallok boldog tudatállapotban nem hallottad meg te sem a "mosogatni kellene" gyenge próbálkozását édesanyádnak, így ma elnézően  mi is tudomásul vesszük, hogy ne zavarjuk meg a gyereket. Egyre inkább elterjed az ebook, szó se róla praktikus. Kis helyen elfér sok könyv, ingyen elérhető már nagyon sok írás, sokkal olcsóbb mint egy könyv. Ez mind igaz. De ezzel lemondasz a fentebb leírt élményekről, érzésekről, kizárólag a tartalom marad meg, ami így gépiesedve nekem sivárnak tűnik. Lehet ezt persze másképp látni és nézni, nekem a lapozható könyv marad az igazi olvasmány.

Nem adhatok mást, csak mi lényegem

0
Posztolta: Sora77

2015 május 25 21:11

Címkék:

Tegnap írta egy ismerősöm, hogy rendszeresen olvassa kis írásaimat, amik sajátos látásmódot sugallnak - idézem őt. Nem sejthette, hogy belőle is egy kis írás születik... Amikor elkezdtem blogolni, nem igazán tudtam, hogy is fog ez menni. Volt néhány gondolatom amivel elindultam és közben jöttek az újak. Nem világrengetőek, csak úgy - belőlem. Ettől "személyes blog". A stílus engem takar, a tartalom a gondolataimat, érzésvilágomat. Nem lehet annyira intim, mint egy napló, de többet mutat meg, mint amennyit sokan valójában látnak belőlem. Remélem továbbra sem okozok csalódást a kitartó olvasóknak. Hálás köszönettel:  Praktikus nő - / ha valaki szeretne egy régebbi írást megnézni /


Sorozatok - eredeti nyelven

0
Posztolta: Sora77

2015 május 24 18:43

Címkék:

Alapvetően nem vagyok sorozatfüggő, de most nagyon megfogott a Homeland. Egyben letöltve, feliratozva megkaptam az 1-4 évadot. Esténként amíg bírtam ébren, néztem. Eleinte kicsit nehéz volt a filmet és a feliratot is nézni, de annyira izgalmas és nagyon lekötötte a figyelmemet,  egy idő után már nem zavart. Előjött nem túl nagy angol tudásom is, volt, hogy már nem is kellett szó szerint olvasnom a feliratozást úgy is jól tudtam követni az eseményeket. Nagyon jók a színészek, sokszor velük együtt átéltem a feszültséget, az izgalmat, a főhősnő zaklatott idegállapotát. Tegnap vettem észre, hogy megy itthon az egyik csatornán az első évad, nagyon kíváncsi lettem milyen is nézni szinkronizálva, hogy csak a filmre figyelhetek. Iszonyatosan nagy csalódás ért, a film élvezete helyett a borzasztó szinkronon bosszankodhattam. Elvesztek a fontos háttérzajok, egészen más karaktert mutatnak a szereplők. Az egész film üres és egyáltalán nem érdekfeszítő az eredeti nyelvezethez képest, csak néztem és úgy éreztem egy egészen másik filmet látok. A szinkronszínészek nyilván megtették, amit tudtak. Azt viszont én is tudom, hogy a szinkronizálást futószalagszerűen, gyorsan kell megcsinálni, tekercset fizetnek és nem időt, így az a cél, hogy minél hamarabb elkészüljön. Lakik a házunkban egy színész, ő is mesélt erről.  Szóval azt hiszem ha igazán kíváncsi leszek egy sorozatra - vagy nagyfilmre - jobban járok, ha megnézem az eredeti filmet - feliratozva.

Mihez kezdjünk felesleges monitorunkkal?

0
Posztolta: Sora77

2015 május 22 20:59

Címkék:

Lányom úgy gondolta ideje egy új monitort vennie, ami már HD és 3D-s, haladjunk a korral, az új filmek és játékok már élvezhetőbbek rajta. Mit is csináljunk a régivel? Amíg eldől letakarjuk és letesszük egy sarokba. Az új monitor remekül bevált, valamit kezdeni kellene a régivel. Esetleg adjuk el? Volt rá egy érdeklődő ismerős, de végül nem fért bele a költségvetésébe és visszamondta. Körbenéztem a különböző adásvételi oldalakon de rengetegen akarnak megszabadulni  a régebbi monitoruktól és nagyon nyomott áron, annyiért meghirdetni sem volt szívem, hiszen nem is volt olcsó amikor vettük. Így álldogált tovább a földön.  Egyszer csak úgy rákérdeztem: dolgoztál te már két monitoron, nem akarod összerakni őket? Pár nap múlva már szépen egymás mellett álltak a szerencsére jó nagy íróasztalon. Nagyon hasznos: az egyiken lehet játszani vagy filmet nézni, közben a másikon mondjuk csetelni. Na anyám zseni vagy, most duplán leragad a gyerek a gép elé - dicsértem magam ...  Ez nem lesz jó hosszú távon. Nemrég lehetőségem nyílt használt de még jól használható számítógépet venni. Lányom kedvesen fölajánlotta hozzá a régebbi monitort én meg elfogadtam. Van egy fölös monitorotok? Semmi gond, vegyetek hozzá gépet! :)

Mire jó a fogkrém és a fogkefe?

0
Posztolta: Sora77

2015 május 20 18:13

Címkék:

Nos, elsőre jól tippeltetek: igen, fogmosásra. A fogkefe megválasztása nagyon fontos, alaposan  tisztítson és kíméletes legyen az ínyhez is. Én már régóta a képen látható fajtát használom, nem olcsó de nagyon kiváló minőségű és hosszú élettartamú. Időnként egy szódabikarbónás fertőtlenítéssel tisztán tartható és így elég akkor cserélni, amikor már tényleg kezdi megadni magát. De akkor se dobjuk ki. Mindenkinek van edzőcipője vagy csak simán világos gumitalpú és szegélyű cipője. Tegyünk egy kis fogkrémet a kiszolgált fogkefére és ezzel sikáljuk meg a gumirozott részt. Meg fogtok lepődni, milyen szép lesz utána. Jobb az eredmény, mint amikor bármi mással próbáltam tisztítani. Egy jó ideje szemeztem a mosógéppel, olyan részeken rakódott le rajta ronda barna szennyeződés, hogy bármivel próbálkoztam nem tudtam rendbe tenni. Ekkor jutott eszembe a kiszuperált fogkefém. Elővettem, bevizeztem, és a pici réseket megsikálva és a nem hozzáférhető helyekre becsusszantva végre megint tiszta lett a mosógép. További jó ötletelést Nektek is!

Mérges vagyok !!!

2
Posztolta: Sora77

2015 május 17 19:09

Címkék:

Ma este elhangzott a Híradóban "kedvenc" mondatom: a 62 éves idős nyugdíjas .... Na ettől szoktam a falnak menni. Mitől idős? A 62 évétől? A nyugdíjkorhatár 65 év, akkor miért annyi, milyen dolog idős embereket dolgoztatni? Vagy attól idős, hogy nyugdíjas? Ő még szerencsés, hogy nem 65 évesen lett az. Most akkor miről beszélünk? Helyre kellene tenni már ezt a dolgot a közmédiában is. Muszáj az idős jelzőt hozzátenni? Honnantól idős valaki? Amíg aktív dolgozó korban van semmiképp, más kérdés, hogy most összemosódnak az évek az átmeneti nyugdíjszabályok miatt. De a hivatalos nyugdíjas kor most is 65 év. Fent a képen a régi BKV bérlet nyugdíjas piktogram, volt is nagy felháborodás, attól, hogy nyugdíjas valaki nem válik rokkanttá. Le is cserélték egy ötszögre - nem tudom miért lett az új egy "pentagon", bizonyára nem volt jobb öteletük de cserélniük kellett. Még mindig jobb a réginél. Szóval ne jelzőzzünk, ne bácsi-nénizzünk, adjuk meg a tiszteletet mindenkinek. Na ezt most ki kellett adnom.

Hétvégi lazítás: The Beatles forever

0
Posztolta: Sora77

2015 május 16 10:26

Címkék:
beatles

A fiatalabbak kedvéért röviden az együttes létrejöttéről.

A fiúk Liverpoolban születtek. Az idulásuk helye a Casbah klub volt, itt játszottak először pénzért, nappal itt gyakoroltak. Ekkor még Stuart Sutcliff gitáros volt a negyedik tagjuk. 1959. augusztusában mutatkoztak be a klub megnyitóján. Egy év múlva hívták az együttesbe Pete Bestet dobosnak, aki a klub tulajdonosának fia volt. Elvállaltak egy hamburgi szerződést, innentől kezdve hivatásos zenészek lettek. Ekkor John Lennon mint legidősebb tag 20 éves, George Harison, a legfiatalabb, mindössze 17. Így nem is volt mert nem is lehetett munkavállalási engedélye Németországba, ezért a hamburgi rendőrség kiutasította az országból. Az együttes igazából itt tanult meg jól zenélni. De vereségbe fulladt a túrájuk, nekik is vissza kellett utazniuk Liverpoolba. Amikor George betöltötte 18. évét visszautaztak Hamburgba. Egy jó barátjuknak, Astrid Kirdhher-nek köszönhették a híres Beatles frizurát, a lány fésülte így először Stuart haját. Stuart nemsokkal később elhagyta az együttest Astrid szerelme kedvéért, de 1962-ben agytumor miatt meghalt. 1962-ben lecserélték Pete Best dobosukat és ekkor került be az együttesbe Ringo Star.

Ez egy nagyon rövidke összefoglalása kezdeti éveiknek, Ungvári Tamás Beatles - biblája alapján. És akkor hallgassunk Beatlest!

Love me do

Help!

Lady Madonna

Twist and Shout

Yesterday

And I love her

Michelle

In My Life

Martha My Dear ezt nem is nagyon ismertem, most magamnak ajándék :)

Egy nehéz nap éjszakája - végül egy teljes album!

 

Szép napos hétvégét mindenkinek!

Vannak példamutató emberek

4
Posztolta: Sora77

2015 május 14 17:53

Címkék:

Kedvenc játékom a combino villamossal: szedem a lábam, hogy elérjem, még világít az ajtónyitó gomb. Kinyújtom a kezem és hopp, már nem világít. Utána még álldogál néhány másodpercet mert még nincs zöld lámpája, bőven beszállhattam volna... Néhány napja délután hazafelé én már a villamoson, becsukja az ajtaját és vár, hogy induljon. Ekkor lép föl a járdaszigetre egy idősödő, nehezen mozgó hölgy. A villamosvezető kinyitja az első ajtót és megvárja, hogy nyugodtan beszálljon. Utána indul csak el. Rögtön föl is pattan az első ülésről egy férfi, hogy átengedje a helyét a nőnek. Én csak néztem: ilyen villamosvezető is van? És a gesztusa után már az ott ülő férfi is készséges lett, lehet ha csak rendesen száll föl eszébe sem jutott volna fölállni. A jó példa ragadós szerencsére. Egy biztos: valakinek el kell kezdeni és előbb-utóbb követik a példáját egyre többen. Ha soha senki nem kezdeményez, mitől leszünk jobbak, mitől tudunk előrejutni? Ez tőlünk is függ. Merj szólni, ha átvernek egy kasszánál, ha rossz minőséget kapsz a pénzedért, mond ki azt, amit más nem mer. Ehhez bátorság kell, ám mindenki vágyik egy jobb világra és ezért példát kell mutatni másoknak.

Sokáig nem közlekedtem metrón, miután átadták a 4.vonalat azzal járok dolgozni. Teljesen meglepődtem, hogy az emberek maguktól a jobb oldalra lépnek és  nem akadályozzák a sietőket, akik így lépcsőzve gyorsabban érhetnek föl. Korábban összevissza léptek föl, a sietők szlalomoztak közöttük. És íme, kialakult ez a szokás és követik a példát - én is ezt tettem. Ez is azt bizonyítja érdemes példát mutatni, kezdeményezni jó és hasznos dolgokat, előbb-utóbb beérik a gyümölcse. Egyet nem szabad, közömbösnek lenni, vállvonogatósnak, érdektelennek.

Erről eszembe jut egy mondás, sajnos már nem tudom kitől olvastam:

"Ó intelligencia, az indolenciára nincs indulgencia!"Powered by Blogger.hu